lørdag 6. februar 2010

Noe helt annet enn papirhobby


Ett skikkelig griseliv :).Denne grisen fra Grøstad lever ute. Den roter i jorda og har har stor boltreplass. Slik synes jeg ett griseliv skal være. Kan den  i tillegg slippe transport før slakting blir det slik kjøttproduksjon bør være :) (bildet er hentet fra hjemmesiden til Grøstad gård)

Jeg kommer ikke til å bli vegetarianer, men i de siste dagene har jeg lest mye om dyrevelferd og hurra for bønder som tar det på alvor. Ja til flere mobile slakterier. Det er viktig at bondene kan følge dyrene sine fra fødsel til slakt og at dyrene ikke opplever lange transportetapper og lang oppstalling før slakting. Stakkars dyr. Kyllinger blir stappet i kasser og kan fraktes i inntil 12 timer og stå over natta for å vente på slakting.   Pr i dag finnes det, så vidt jeg har skjønt,  mobile slakterier som tar hånd om reinsdyr, gris og sau og mindre storfe (kalver)

Jeg vil kjøpe viltkjøtt fra flinke jegere, sau fra saubeønder som hyrer inn mobile slakterier og frilandsgris som også ender livet lokalt. Høner får jeg begynne med selv kanskje:) visste dere forresten at man "høster" dun fra levende fugl opp til 4 ganger mens de lever. Ikke i Norge riktignok, men med mange mellomledd er det vanskelig å vite hvor duna i egen dyna kommer fra.

Også klager vi på at maten er så dyr? Vi bør jammen være villige til å betale for kjøtt som er produsert med tanke på dyrevelferd . Jeg vil ha merking av mat som kan fortelle meg at dyret jeg spiser har hatt ett godt dyreliv. Fra fødsel til slakting. Jeg vil ikke spise gris som har stått som sild i tønne i grisebingen hele livet, eller kylling som har blitt stappet ned i kasser og blitt fraktet i 12 timer. Det er forbrukerne som bestemmer. Vi støtter den industrien vi kjøper varer fra. Det er vårt valg.

3 kommentarer:

Kristin sa...

Kjempebra innlegg Marit, dette er så utrolig viktig og ikke minst en sak vi alle kan bidra med vårt i!

Jeg er nok en typisk dyreforkjemper og er veldig opptatt av dyrs rettigheter.

Maren sa...

Flott innlegg!

HEIMLAGA sa...

Takk for at du skriver om dette!!!!!!

Kjøper du dyne på ikea får du dun som er nappet fra levende høner (uten bedøvelse) De som blør for mye etterpå blir avlivet. Det er så forferdelig vondt å vite...